Klub celiaků Zlín - Bezlepkově ve Zlíně, z.s.

pečivo

 
Chleba s psylliem (L. Školová) - podrobný popis vč. video postupu
 
450 g Schar Mix B
500 - 550 ml vody (je to vč. vody, do které se máčí psylium)
50 g pohankové mouky (nebo čirokové, teffové, ...)
15 g čerstvého droždí
lžíce psyllia (dávám i dvě nebo přidávám po lžičce chia a lněného semínka)
lžíce cukru
2 lžičky soli
lžíce oleje (taky klidně 2)
lžička kmínu nebo chlebového koření
 
Psyllium se nechá nabobtnat v 500 ml vody nejlépe několik hodin. Když není čas, alespoň na 15 minut, sem tam promíchat.
 
Do 0,5 dcl teplé vody dát droždí a cukr, zamíchat a nechat vzejít kvásek - bude mít nahoře čepičku anebo alespoň bublá 5-10 minut (vyplave napovrch a jde vidět, jak roste).
 
Pak už jen stačí zamíchat všechno dohromady, naposledy dávám olej, překrýt igelitkou, folií (nesmí se dotýka těsta) poklop od mikrovlny ... prostě, ať to neoschne.
 
Kyne to cca 40 minut (v létě, v teplé kuchyni, lehce nahřáté troubě), v zimě nebo v chladnější kuchyni to může trvat i hodinu. Stačí nechat nakynout v míse, ve které je to zadělávané.
 
Po vykynutí -zhruba 2x zvětší objem, vyklopit na pomoučený stůl, popřekládat, zpočátku radši stěrkou - přeložit od kraje ke středu, pootočit o 90 stupňů a zase od okraje do středu (ukázka a celý postup je ve videu pod receptem), pak už to půjde dobře i rukama.
 
S moukou při překládání opatrně, přidávat jen tolik, aby se těsto nelepilo k rukám a ke stolu.
 
Bochníček těsta lehce zakulatit, dát do škrobem vysypané ošatky a opět nechat kynout cca 30 minut (nejlépe v zavázané a nafouknuté tenké igelitce).
 
Překládání je důležité, aby bylo těsto pevné a po upečení hladké.
 
Nemusí kynout nutně v ošatce, jen to jen aby se těsto nerozteklo do stran, takže pro začátek stačí miska vyložená pečícím papírem, cedník vystlaný pomoučenou utěrkou ...
 
V případě ošatky se těsto dává tou pěknou stranou dolů, tzn, že na nás budou koukat ty spodní "švy" (při překlopení se to v troubě otočí a bude krásný a nebude vidět, jak se to překládalo).
 
V případě kynutí na pečícím papíru se dává naopak pěknou stranou nahoru (na plech budeme jen přenášet, nebudeme otáčet).
 
Než to nakyne, rozpálíme troubu na max s plechem, na kterém se bude péct a druhým starým plechem dole, na který budeme lít horkou vodu (nezničíme troubu).
Chlebík z ošatky jemně překlopíme na vrchní plech, v případě kynutí v misce vyložené papírem ten bochníček prostě přesuneme i s papírem, postříkám ho vodou z rozprašovače (bude po upečení lesklý), dolů do trouby na druhý plech nalijeme 2-5 dcl vody (nejlépe vroucí) a rychle zavřeme.
Po 10 minutách vyvětráme páru, stáhneme trochu teplotu a dopečeme.
U mě se teploty pohybují max 230 st. a pak to stáhnu na 200 st. a počkám, dokud nebude kůrka hnědá, což je tak 40 minut.
Upečený chleba se pozná tak, že se zaklepe na spodek a ten musí "zvonit" = zní to dutě.
 
 
Video postu ZDE
 
 
 
Rohlíky bez kynutí
 
250 g Schar Mix B + 50 g pohankové mouky
200 ml vody s ní zapařit 2 lžíce psyllia a 1 lžíci buď chia semínek nebo lněného semínka v misce od robota
kvásek dáme do 100 ml vody
půl kostky droždí
lžička cukru
lžička mouky
Po 5-10 minutách nalít k psylliu a přidat část mouky, 1 lžičku soli a zapnout mixér. Po chvilce druhou část mouky a 3 lžíce oleje. Podle hustoty a lepivosti můžeme přidat 2-5 lžic mouky.
 
Těsto nekyne, takže hned tvarujeme, potřeme vodou a pečeme asi na 230 st. cca 15 minut a pak na 200 st. dalších 15 minut (podle toho, jak peče trouba).
Během pečení troubu neotvírat!
 
 
Chleba z bílé chlebové mouky Doves Farm (z II. bezlepkové prodejní výstavy ve Zlíně)
 
200 ml vlažného mléka (do obyč. trouby dát 220 ml)
200 ml vlažné vody
2 vejce
1 lžičku octa
3 lžíce oleje
lžičku soli (7g)
2 lžíce cukru
500 g bílé chlebové směsi Doves Farm
půl sáčku sušených kvasnic
 
Trouba: Těsto dobře vypracujeme, dáme do vymazané formy a necháme nakynout (min. 40 min.). Do trouby vložíme hrnek s horkou vodou. Pečeme 15 min. na 200 stupňů, pak stáhneme na 190 stupňů. Pečeme 40 - 50 min.
 
Pekárna: Volíme program dlouhý,cca 2 hodiny.
 
Chleba je výborný na tousty i žemlovku.
 
 
Chleba tmavý ze směsi Doves Farm (z II. bezlepkové prodejní výstavy ve Zlíně)
 
500 ml teplé vody
lžičku cukru
půl kostky kvasnic nebo půl sáčku sušených
lžička psyllia (3-4g)
1 lžička chlebového koření (dávám MAHA koření)
2 lžičky soli
1 lžička celého kmínu
120 g bílé směsi Doves Farm
350 g tmavé chlebové mouky Doves Farm
lžíce teffové, čirokové nebo včelníkové mouky (příp. nahradit chlebovou Doves Farm)
 
Péct v pekárně na bezlepkový program nebo jemu podobný, který trvá cca 2 hodiny.
 
 
 
 

 

 

 
 
 

 

 

 

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Vytvořte si www stránky zdarma!Webnode