Klub celiaků Zlín - Bezlepkově ve Zlíně, z.s.

sladké pečení

Recept na valašské frgály

Kynuté těsto na 4 ks frgálů
Mouka 500 g (míchám – červená DF, rýžová, pohanková)
Vejce 2 ks
Mléko 500 ml
Droždí 40 g
Mletý cukr 80 g
Sůl špetka
Olej 50 ml
Hera 125 g
Citronová kůra

Do menší misky dáme trošku mouky, cukru a droždí a směs zalejeme malým množstvím ohřátého mléka – necháme vzejít kvásek.
Mezitím do misky dáme hladkou mouku, vejce, sůl, zbytek cukru, citrónovou kůru, heru (pokojovou teplotu), ohřáté mléko, vlijeme kvásek a vypracujeme vláčné těsto, které překryjeme utěrkou a dáme na teplé místo vykynout.
Po vykynutí těsto rozdělíme na bochánky po 240 g a položíme na kruhový pečící papír o průměru 32 cm. Bochánky těsta rozválíme válečkem na frgály na kruhový tvar o průměru 30 cm.

Dohotovení
Na každý frgál z 240 g těsta přidáme 400 g tvarohové, hruškové, makové nebo povidlové náplně (viz níže). Náplň stejnoměrně rozetřeme po těstě, pouze po obvodu frgálu necháme asi 1 cm okraj těsta, který potírame připraveným rozšlehaným vejcem.
Každý frgál sypeme drobenkou, kterou rozdělíme rovnoměrně na všechny frgály. Takto připravený frgál necháme ještě chvíli nakynout a pečeme v rozehřáté troubě asi při 200°C. Na dohotovení potřeme okraj ještě teplého frgálu mlékem. Na závěr si rozehřejeme máslo, ke kterému po odstavení přidáme vanilkový cukr a rum. Touto směsi hojně pokapeme povrch frgálu.

Tvarohová náplň na 4 frgály
Tvaroh 1 kg
Vejce (jen žloutky) 4 ks
Cukr mletý 240 g
Vanilkový cukr 140 g
Vanilkový puding 50 g
Rozinky 150 g
Rum 1 dl
Citrónová kůra
Muškátový květ špetka
Na ředění používáme smetanu.
Všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme.

Povidlová náplň na 4 frgály
Povidla 1400 g
Rum 1dl
Vanilkový cukr 200 g
Strouhanka na zahuštění 50 g
Povidla a další suroviny dáme do misky a dobře promícháme, na závěr přidáme strouhanku na zahuštění.

Maková náplň na 4 frgály
Mák mletý 600 g
Povidla 80 g
Mléko 250 ml
Skořice 40 g
Vanilkový cukr 50 g
Máslo 80 g
Cukr krupice 180 g
Rum 1 dl
Mléko dáme svařit s cukrem krupicí. Když směs vaří, přidáme umletý mák a za stálého míchání krátce provaříme tak, aby se směs nepřipálila. Necháme vychladnout a mezitím si uvaříme z másla jíšku. Po vychladnutí přidáme jíšku a ostatní suroviny a dobře promícháme.

Hrušková náplň na 4 frgály
Sušené hrušky 900 g
Cukr mletý 500 g
Rum 1 dl
Skořice 30 g
Badyán 30 g
Vanilkový cukr 50 g
Strouhanka na zahuštění 50 g – nedávám- těsto je tekuté, jsou lepší i řidší povidla
Hrušky pomeleme a všechny suroviny smícháme dohromady a dobře promícháme.
 
 
 
Mazanec

300g mouky Nomix
165 ml vody
1 rozšlehané vejce
65g cukru (včetně vanilkového)
50ml oleje (nebo rozpuštěného másla)
13g čerstvého droždí
2-3g soli
Strouhaná citronová kůra
Cca 150g rozinek a kandované ovoce (dle chuti)
Hrubě nasekané mandle
Hrst mandlových plátků na ozdobení

Suroviny na těsto smícháme najednou. Správná konzistence těsta vznikne za 7-10min hnětění. Jako poslední přidáváme rozinky a kandované ovoce , citronovou kůru a mandle. Těsto necháme 5-10 min. odpočinout a hned z něj vypracujeme bochánek. Pro snadnější zpracování těsto zpracováváme pomaštěnými dlaněmi. Bochánek na plechu přikryjeme mikrotenovým sáčkem a necháme kynout cca 50min. Před pečením potřeme rozšlehaným vejcem a posypeme plátky oloupaných mandlí. Pečeme při 170 st. Asi 35min. Máme-li pocit, že povrch tmavne příliš, přikryjeme pečícím papírem.
 
 
 
Koblihy

400g mouky Nomix
220 ml teplé vody
1 vejce a 1 žloutek
60g cukru (včetně vanilkového)
40ml oleje
16g čerstvého droždí
3g soli
1-2 lžíce rumu
2-3g kypřícího prášku
Strouhaná citronová kůra


Těsto zpracujeme a poté rozdělíme na menší kousky cca 70g dle velikosti koblihy. Uděláme placku a naplníme marmeládu a zabalíme (jako ovocné knedlíky) . Dáme kynout. Nakynuté vkládáme do horkého tuku a smažíme 4-5 min. vytáhneme, osušíme a posypeme moučkovým cukrem
 

 

 
Těsto z taveného sýra

100g taveného sýra
250g másla
350 g mouky (napůl DF červená a chlebová)

Vytvořit těsto a je to jako základ, který jde na slano i na sladko
1) Na sladko – náplně jako na frgály, dělat malá kolečka, náplň, drobenka, po upečení obalit v moučkovém cukru
2) Na slano – potřít vajíčkem a dát: ořech, sýr, sezam atd. dle chuti
 

 

 
Beránek

3 vejce
90ml oleje
45 lžíce mléka
120g cukru
180g mouky DF červená
½ vanilkového cukru
½ prášku do pečiva
Špetka soli

- Bílky, špetka soli + půl cukru vyšlehat do tuhého sněhu
- Ušlehat žloutky + půl cukru + vanilka
- Přidat olej, mléko
- Vmíchat mouku
- Nakonec sníh
- Péct na 180 asi hodinu (dle trouby)
 
 
 
Perníčky

400g mouky (půl chlebové + půl bílé směsi DF)
140g cukru moučka
60 g Hera
2 vejce
2 lžíce medu
Lžíce perníkového koření
Lžička sody

- Hera + med zahřejme
- Zpracujeme těsto
- Vyválíme, vykrájíme tvary (tlustší)
- Péct na 200 st. 5-6 min
- Horké potřít rozšlehaným vejcem
- Slepovat povidly
- Máčet v čokoládě (100g čokolády na vaření, 1 kaštany, pásek 100% tuku
 

 

 
Eskymo řezy
 
těsto: 
2 hrnky univerzální směsi Rumini, klidně i jiné bezlepkové mouky
3/4 hrnku cukru
1 prášek do pečiva
2 vajíčka
1 hrnek mléka
1/2 hrnku oleje
2-3 lžíce kakaa
 
krém:
2 kokosové pudinky
1/2 l mléka
1/2 másla
2 vanilkové cukry
1 zakysaná smetana
 
Suché suroviny smícháme, přidáme vajíčka, mléko, olej, zamícháme, vylejeme do vymazaného a vysypaného plechu a pečeme na 180 stupňů cca 20 min.
Mezitím vyšleháme máslo s cukrem, přidáme uvařené vychlazené pudinky v mléce, zašleháme a nakonec přidáme a přišleháme zakysanou smetanu.
Na vychladlý korpus dáme krém a posypeme strouhanou čokoládou nebo postříkáme rozpuštěnou čokoládou.
 

 

 
Přirozeně bezlepkové "KOKA" sušenky
 
220 g másla
100 g cukru moučka
2 žloutky
3 lžíce holandského kakaa
100 g strouhaného kokosu
240 g mouky (já dávala 100 g pohankové polohrubé a 140 g rýžové hladké)
 
Máslo utřít s cukrem a žloutky, přidat kakao, mouku, kokos. Děláme kuličky, položíme na plech a rozmáčneme vidličkou. Dala jsem na pečící papír (resp. na pečící silikonovou podložku). Péct na 180 st. cca 15 minut.
 
 
 
 
Sušenky z BZL ovesných vloček
 
200 g BZL ovesných vloček
2 vrchovaté lžíce másla
2 vrchovaté lžíce škrobu
2 vejce
200 g cukr moučka
1/2 lžíce ml. skořice
100 g kokos
špetka soli
 
Vše smícháme, vytvarujeme sušenky a dáme péct na cca 120 st.
 
 
 
 
Rýžové vafle
 
Na cca 8 vaflí:
230 g rýžové mouky
2 vejce
200 ml mléka
50 ml kokosového oleje
3 lžíce medu
4 g (1/3) prášku do pečiva
 
Z vejce oddělíme bílky, které vyšleháme v tuhou pěnu. Zbylé ingredience smícháme v hladké těsto, do kterého na závěr opatrně přimícháme i vyšlehané bílky. Upečeme ve vaflovači.
 
 
 

© 2015 Všechna práva vyhrazena.

Tvorba webových stránek zdarmaWebnode